Werken bij Cultura

Werken bij Cultura voelt als thuiskomen

Bij Cultura zijn we meer dan alleen een werkplek; we zijn een bruisende bron van cultuur waar je jezelf kunt verrijken. Cultura biedt een inspirerende omgeving en gepassioneerde collega’s. Ons verhaal begint met jou. Als medewerker draag je bij aan het inspireren, openstellen en verbinden van mensen, ideeën en passies. En dat elke dag weer opnieuw.

Voordelen van werken bij Cultura

 • Inspirerende Werkomgeving: Werk in een inspirerende en creatieve werkomgeving waar je wordt aangemoedigd om je passies en ideeën tot leven te brengen;
 • Kansen voor Groei en Ontwikkeling: Profiteer van trainingen, workshops en opleidingen om je vaardigheden en carrière verder te ontwikkelen;
 • Culturele Verrijking: Ervaar de mogelijkheid om deel uit te maken van en bij te dragen aan de rijke culturele wereld als medewerker van Cultura;
 • Extra personeelsvoordelen: Extra kortingen op broodjes, theatervoorstellingen, cursussen, workshops én een gratis abonnement op de bibliotheek.

Openstaande vacatures

Voor onze afdeling Educatie zijn wij op zoek naar een

Coördinator Educatie

(32 uur per week)

‘Cultuur voor iedereen’, luidt de visie van Cultura. Daarom biedt Cultura cultuureducatie aan alle scholieren in de gemeente Ede. Om dit perfect te laten verlopen, zijn we per januari op zoek naar een coördinator Educatie voor 32 uur per week. Wij werken vanuit Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en zitten momenteel in de derde CmK-ronde.

Hoe ziet jouw werk eruit?

Als Coördinator Educatie ben je de koppelaar tussen uitvoerende vakdocenten en scholen. Je organiseert en verzorgt activiteiten op scholen en in Cultura. Je onderhoudt het contact met docenten en samenwerkingspartners. Je bewaakt het cultuurprogramma en adviseert op inhoud.

Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het CmK-programma, waar jaarlijks bijna 50 scholen aan meedoen. De scholen krijgen les in techniek, theater, muziek, dans, beeldende kunst of literatuur. In deze disciplines worden ook activiteiten buiten de school georganiseerd, zoals theatervoorstellingen of een bezoek aan een museum.

Ook organiseer je activiteiten en langdurige lesprogramma’s op BSO’s en AZC’s in de omgeving. Je werkzaamheden houdt je bij in het softwareprogramma Cursad en maak je inzichtelijk voor collega’s en partners.

Wat breng je mee?
 • Je hebt een duidelijke visie op cultuureducatie en onderwijs en kan deze goed verwoorden
 • Je hebt sterke coördinerende en plannende vaardigheden
 • Je hebt affiniteit met de verschillende disciplines waarmee je werkt
 • Je bent op de hoogte van recente ontwikkelingen in het werkveld
 • Je bent stressbestendig en een geboren organisator

Kortom, wij zoeken een robuuste coördinator. Iemand die rust brengt, maar wel een daadkrachtige en proactieve houding heeft in advisering, reageren en handelen. Je bent gedreven om het systeem Cursad als de kern van informatie te (willen) zien. Je vindt het leuk om heel veel ballen in de lucht te houden en hebt de ambitie cultuureducatie naar een hoger plan te tillen.

Wat bieden we jou?

Bij Cultura kom je in een warm team met een duidelijke visie op cultuureducatie. Een creatieve werkomgeving, met mensen die net als jij een hart hebben voor cultuur en het waarmaken van mooie momenten.

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform CAO Openbare Bibliotheken.

De functie valt onder Specialist Uitvoering II en de daarbij behorende schaal 8 (€ 3042,- tot € 3863,- op fulltime basis).

Sollicitatieprocedure

Enthousiast geworden? Stuur jouw motivatie (inclusief Curriculum Vitae) vóór 18 december naar personeelszaken@cultura-ede.nl.

De gesprekken vinden bij voorkeur plaats op 20/21 december.

Over Cultura : wie zijn we en wat doen we

Cultura maakt, organiseert en faciliteert cultuur voor jong en oud. Bij Cultura ben je thuis. Hier geniet je van een prachtig cultureel aanbod, met ervaren performers en vakmensen op fijne en comfortabele plekken.
Kom beleven, leren, doen, ontmoeten en cultuur beoefenen. In de lessen, de bibliotheek, het theater, filmhuis en galerie.

Je kiest voor Cultura

Cultuur is voor iedereen, we kunnen echt niet zonder. Zonder cultuur wordt alles grijs en hetzelfde. Cultuur raakt je, inspireert, verrast en opent nieuwe wegen. Daarom is Cultura er. Voor iedereen. Hier kun je beleven, leren en doen. Hier ben je thuis. Cultuur geeft de beste energie om bij te dragen aan een mooiere wereld. Cultuur verdient fijne plekken waar iedereen erbij hoort, kan ontspannen en zichzelf creatief kan ontplooien. Dat is onze maatschappelijke opdracht. Doe je mee?

 

Voor de afdeling Educatie zijn wij op zoek naar:

Docenten Musical, Tekenen en Schilderen, Mixed Media, Theater, Muziek, Film & Dans (ZZP)

Over de functie

Cultura verzorgt muziek-, dans-, theater- en beeldende kunst lessen aan een groeiend aantal scholen in Ede en bij Cultura en daar hebben we docenten voor nodig. Je bent je bij het verzorgen van de lessen bewust van de diversiteit binnen het onderwijs in Ede. Je levert altijd maatwerk en stelt de vraag van de school centraal.

Wat vragen wij ?

Naast een hart voor cultuur en de culturele sector, heb/ben je

– Een afgeronde kunstvak opleiding

– Ervaring met en affiniteit voor educatie en lesgeven

– Kennis van verschillende methodieken binnen jouw discipline

– Flexibel inzetbaar

– Affiniteit voor het maken van nieuwe lesmodules en vernieuwende methodes

Wat bieden wij ?

Het betreft een functie op zelfstandige basis (ZZP).

Reageren?

Ben jij de aangewezen persoon om o.a. onze scholen te begeleiden?

Voor vragen over de vacature kan contact worden opgenomen met Tina Elewaut, HR Cultura.

Direct reageren is natuurlijk nog beter, stuur je reactie (inclusief motivatiebrief en curriculum vitae) via onze website of per e-mail naar: personeelszaken@cultura-ede.nl.

Geniet je van voorlezen of heb je een passie voor taal en vind je het leuk om met kinderen te werken? Wij zoeken nog voorlezers bij de VoorleesExpress!

Als voorlezer kom je in een periode van twintig weken elke week een uurtje in een gezin met een taalbehoefte om voor te lezen en aan de slag te gaan met taal en leesplezier.
Voor meer informatie en/of vragen kun je mailen naar voorleesexpress@cultura-ede.nl of bellen met de projectcoördinator Riikka Bansema 06-2761 4098.

Heb je wel eens gedacht aan vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek? Wij hebben jou nodig! Werk je graag met mensen en media en ben je op zoek naar boeiend en afwisselend vrijwilligerswerk? Bij ons kun je de rol van gastheer/gastvrouw vervullen. Een prachtige mogelijkheid om samen met collega’s de Bibliotheek te maken tot een gezellige ontmoetingsplaats.

We zijn op zoek naar een gastvrouwen / gastheren voor diverse vestigingen

De werkdagen zijn in overleg.

Als gastvrouw/gastheer heb je o.a. de volgende taken:

 • Je zorgt ervoor dat de bezoeker zich welkom voelt in de Bibliotheek
 • Je maakt bezoekers wegwijs in de Bibliotheek en beantwoordt vragen of
  verwijst door naar een collega
 • Je signaleert bij de bezoeker wanneer er vragen of problemen zijn en helpt
  waar nodig
 • Je draagt in overleg met de vaste medewerkers zorg voor een prettige sfeer in
  de Bibliotheek en voor het opruimen van de ingeleverde materialen
 • Je doet in overleg met de vaste medewerker administratieve ondersteunende
  taken

Wat breng je mee?

 • Je hebt affiniteit met mensen, culturen en media
 • Beschikt over een gastvrije houding
 • Goede communicatieve en sociale vaardigheden
 • Flexibele houding
 • Computervaardig
 • Je weet van aanpakken en, indien nodig, is sjouwwerk met stoelen en tafels geen probleem

Verder ben je:

 • Representatief, gastvrij en klantgericht
 • Enthousiast
 • Zelfstandig ingesteld
 • Bereid om, indien, nodig, werkzaamheden op de avonden en/of zaterdag te verrichten

Wat mag je van ons verwachten?

 • Een plezierige en inspirerende werkomgeving
 • Introductie en begeleiding van een professionele bibliotheekmedewerker

Vrijwilligers die langer dan 2 maanden vrijwilligerswerk verrichten, kunnen gebruik maken van de volgende kortingsregeling van Cultura.

 • Een gratis lidmaatschap van de Bibliotheek
 • Educatie: 20% korting op (semi-)individuele cursussen en groepscursussen
 • Theater 20% korting op twee theaterkaarten voor een voorstelling in Cultura

Reageren?
Ben jij de aangewezen persoon om ons bibliotheek team te ondersteunen?

Voor vragen over de vacature kan contact worden opgenomen met Jomi Manuputty, Floormanager Bibliotheek, tel: 0318-672800 of 06-57620366. Voor Stadspoort kun je contact opnemen met Fatma Yazici tel: 0318-672800 of 06-10132110.

Stuur je reactie (inclusief motivatiebrief en curriculum vitae) naar: personeelszaken@cultura-ede.nl. Wij vragen alle vrijwilliger voor aanvang van de werkzaamheden een verklaring omtrent gedrag te overleggen. Lees in ons privacy statement hoe wij omgaan met persoonsgegevens.

Als activiteitenbegeleider- begeleidster verricht je ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van het TechLab. Het TechLab is een plek waar kinderen op een creatieve manier kennismaken met techniek. Tijdens de open inloop, iedere woensdag tussen 14.00 en 17.00 uur, kunnen kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud vrijblijvend langskomen en kennismaken met BeeBots, technisch Lego, 3D-pennen en -printers en de VR-bril.

Het is belangrijk dat je het leuk vindt om te spelen met kinderen in de basisschoolleeftijd en ze wat te leren. Je hebt een open houding en goede contactuele vaardigheden en weet een gastvrije sfeer te creëren. Ervaring met techniek is niet vereist, wel zijn basis computervaardigheden een pre.

Werkzaamheden:

– Ondersteuning bij groepsbezoeken van het primair en voortgezet onderwijs;

– Klaarzetten en opruimen van de materialen;

– Helpen met de open inloopmomenten op woensdag van 14:00 tot 17:00 uur;

– Te woord staan van bezoekers;

– Uitleg geven aan kinderen;

Wat vragen wij?
– Je hebt affiniteit met kinderen;
– Je hebt affiniteit met de nieuwste techniek;
– Een nieuwsgierige open houding;
– Bereid om te leren;
– Beschikt over een gastvrije houding en weet een gastvrije sfeer te creëren;
– Goede contactuele eigenschappen;
– Flexibele houding;
– Computervaardigheden;
– Representatief;

Wat bieden wij?
Vrijwilligers die langer dan 2 maanden vrijwilligerswerk verrichten, kunnen gebruik maken van de volgende kortingsregeling van Cultura.
Bibliotheek: een gratis abonnement.
Educatie: 20% korting op (semi-)individuele cursussen en groepscursussen.
Theater 20% korting op twee theaterkaarten voor een voorstelling in Cultura.

Reageren?
Voor vragen over de vacature kan contact worden opgenomen met: Robin Hafkenscheid, Coördinator TechLab, rhafkenscheid@cultura-ede.nl

Wij vragen alle vrijwilliger voor aanvang van de werkzaamheden een verklaring omtrent gedrag te overleggen.

Wil je reageren op deze vacature mail naar personeelszaken@cultura-ede.nl.

 

 

Raad van Toezicht

 • Het bestuur en de Raad van Toezicht (RvT) van Cultura volgen de richtlijnen van de Governance Code Cultuur. Deze Code bevordert goed bestuur, adequaat toezicht en transparante verantwoording. Het toezicht richt zich op de maatschappelijke impact van Cultura en de bedrijfsmatige, organisatorische en financiële continuïteit van de organisatie.
 • De RvT houdt toezicht op het beleid van de directeur-bestuurder en de algemene bedrijfsvoering binnen de stichting. Er is een duidelijke scheiding tussen bestuur en toezicht .
 • De RvT benoemt de directeur-bestuurder, adviseert en fungeert als klankbord. De RvT keurt jaarstukken en het beleidsplan goed en heeft verantwoordelijkheden bij belangrijke beslissingen en de keuze van de accountant.

Profiel Raad van Toezicht

De leden van de RvT vormen samen een multidisciplinair team en vullen elkaar aan. Ze hebben een brede kijk op het totale beleid van Cultura en opereren onafhankelijk en kritisch, met een focus op integriteit en verantwoordelijkheidsgevoel.

Voor deze specifieke vacature zoeken we een toezichthouder met een eigentijds cultuurprofiel. Iemand die:

 • affiniteit heeft met de culturele sector in het algemeen;
 • aantoonbare betrokkenheid heeft bij de culturele sector en/of artistieke en inhoudelijke expertise.
 • kennis van ondernemerschap
 • aansluiting heeft bij toekomstige doelgroepen/generaties
 • eigenschappen en uitstraling heeft om intern en extern in het belang van Cultura op te treden.
 • affiniteit met culturele innovatie in brede zin

Meer informatie

Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met de heer Edwin ten Holte, voorzitter Raad van Toezicht via telefoonnummer: 070 321 02 14

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, dan kun je contact opnemen met Tina Elewaut via telefoonnummer 06-82 56 96 22

Procedure werving en sollicitatie

Wat trekt je aan in deze vacature? Reageer via telewaut@cultura-ede.nl en gericht aan de Raad van Toezicht. De vorm staat vrij. Let op, reageren kan tot woensdag 20 december. Je ontvangt hiervan een ontvangstbevestiging.

De selectiecommissie bestaat uit de leden van de raad van toezicht en de bestuurder. Wanneer je doorgaat in het proces nodigen wij je uit voor gesprekken met de selectiecommissie in januari 2024.

Daarna volgt er nog een kennismakingsgesprek met een personeelsvertegenwoordiging, waarvan de datum later wordt gecommuniceerd. Voor de afronding van de procedure wordt een VOG gevraagd mogelijk ook referenties. De benoeming wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het College van B&W van de gemeente Ede.

Collega's aan het woord

'Hier kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten' - Maartje Zegers

'Bij Cultura ben je geen nummertje, je bent hier véél meer' - Rutger Schehrer

'Cultura is een plek waar je kunt groeien, vrienden kunt maken en samen successen kunt vieren' - Elleke de Ronde

Stage lopen

Cultura is geregistreerd als erkend leerbedrijf bij SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Hiermee dragen wij bij aan het opleiden van goede vakbekwame mensen.

Wij hebben verschillende stagemogelijkheden voor MBO-studenten. Ook voor HBO-studenten hebben wij verschillende mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op ons profiel bij Stagemarkt.nl.

Geïnteresseerd en ben je op zoek naar een stageplaats of afstudeerplaats?
Neem dan contact op met de afdeling P&O van Cultura, bereikbaar via: 0318-672800 of personeelszaken@cultura-ede.nl.

Open sollicitatie

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuw talent voor vaste en tijdelijke functies, maar ook voor vrijwilligerswerk en stages. Staat er op dit moment geen geschikte vacature voor jou bij? Ook dan leren we je graag kennen. Mail jouw open sollicitatie naar: personeelszaken@cultura-ede.nl.

Als erkend leerbedrijf willen wij de kwaliteit van de beroepspraktijk continu verbeteren. Wij delen daarom graag onze kennis en kunde met nieuwe collega’s en talent. Want, eerlijk is eerlijk: stagiaires houden ons scherp. We leren met én van elkaar. Daar staan wij voor! Hebben wij je aandacht en ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen Cultura? Neem contact met ons op, we leren je graag kennen!

Dit is Cultura