

Filmeducatie
Filmeducatie
Kinderen zien meer beeld dan ooit. Hoe kunnen ze leren dit te begrijpen? En hoe kunnen ze zelf een boodschap overbrengen? Hoe kunnen ze zelf film maken? Daarom kun je bij Cultura een film kijken met je klas of een filmdocent uitnodigen in je klas.
In een workshop van 1,5 uur (kleuters 45 min.) ontdekken leerlingen hoe film werkt en gaan ze er zelf mee aan de slag. Dit kan met animatie (maak bijv. in plaats van een werkstuk een stop motion), een greenscreen (plaats jezelf bijv. in een ander land) of met een scenario en storyboard een eigen film (bijv. een trailer van je favoriete boek) maken. De filmdocent komt deze workshops op school geven. Kijk voor de workshopagenda en alle workshops per groep hier.
Kom met je klas een film kijken in Cultura. De film kan afgestemd worden op een thema waar jullie mee bezig zijn. Het kan ook een boekverfilming zijn die later (of vooraf) in de klas gelezen kan worden. Bij elke film hoort een korte inleiding en nagesprek, zodat leerlingen bewust leren kijken naar filmtechniek of hoe een regisseur een boodschap overbrengt. Natuurlijk kunnen films die in de klas gemaakt zijn ook op het grote doek vertoond worden. Kijk voor de agenda en alle vertoningsmogelijkheden hier.
Special: Maak je eigen trein-film PO
De workshopspecial Oud Nieuws bestaat uit 3 lessen waarbij leerlingen zelf een nieuwsitem gaan maken met treinbeelden uit het archief van Ede. De workshopdocent komt op school om met de leerlingen hieraan te werken.
De docent komt langs bij je op school.
Kosten: €3,- per leerling voor 3 lessen.
(de gemeente draagt de overige €21 per leerling bij via subsidie)

Leerdoelen
Met filmeducatie doen leerlingen 21e-eeuwse vaardigheden op. Natuurlijk ict- vaardigheden, maar denk ook aan samenwerken, creatief denken en probleemoplossen. Ook is er aandacht voor mediawijsheid en hoe media de werkelijkheid kleuren. Film komt ook terug in de nieuwe kerndoelen voor Digitale geletterdheid en Burgerschap. Met name kerndoel B6: creëren met digitale technologie komt terug in de filmworkshops. Bij het kijken naar films is ook aandacht voor hoe een maker een boodschap overbrengt en de verbinding met de belevingswereld van de leerlingen.
Wil je graag in de klas meer aan film doen? Kijk dan eens op Filmeducatie.nl. Hier staan heel veel korte en lange films die gratis in de klas te kijken zijn. Bij veel films is digitaal lesmateriaal gemaakt met een les die je op het digibord kunt afspelen.
Wil je een film die aansluit bij een project of les? Je kunt zoeken op groep, thema of leergebied. Zo vind je gauw een film die aansluit bij de lessen. Én waarbij leerlingen meer leren over hoe films gemaakt worden en hoe je beeld kunt begrijpen. We denken ook graag met je mee.