Vrijheidsfestival met Vrijheidscollege van Nikki Sterkenburg

Vrijheidsfestival met Vrijheidscollege van Nikki Sterkenburg

Informatie

  • Locatie Op locatie
  • Start zaterdag 29 juni 2024 15:00
  • Einde zaterdag 29 juni 2024 18:00
Gratis

Lezing

Activiteit

De moed die je nodig hebt om ergens voor te staan

Tijdens het Vrijheidsfestival komt Nikki Sterkenburg spreken. Nikki Sterkenburg (1984) is plaatsvervangend hoofd Analyse Nationale Veiligheid bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en bestuurslid bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ze studeerde Nederlands, Religiestudies en Journalistiek. Daarnaast werkte ze ruim tien jaar als onderzoeksjournalist voor onder meer Elsevier en Vrij Nederland. Als journalist en onderzoeker bracht Sterkenburg drie jaar intensief door met extreemrechtse bewegingen. Daarover schreef ze, naast haar proefschrift, ook het boek Maar dat mag je niet zeggen, dat lovende recensies ontving. In 2017 won ze de Mercur voor Tijdschriftreportage van het Jaar voor haar artikel over de Nederlandse altright-beweging. In haar Vrijheidscollege houdt ze een pleidooi tegen onverschilligheid, waarbij ze het verzetsverhaal van haar familie verbindt aan haar drive om te wijzen op het gevaar van normalisering van extreemrechts gedachtegoed. Want als je het al moeilijk vindt om je uit te spreken in een veilige omgeving, wat doe je dan als het echt onveilig wordt? Sterkenburg geeft deze lezing op persoonlijke titel.
Het Vrijheidsfestival vindt plaats in de tent aan de Woutersweg in Ede. Voor kinderen is er een springkussen en een knutselactiviteit rondom vrijheid.
15.00 – 15.30 uur – Inloop
15:30 – 16:30 uur – Vrijheidscollege van Nikki Sterkenburg
Vanaf 16:30 uur – Napraten
Het Vrijheidsfestival wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en Rijnbrink. Het is een onderdeel van de Gelderse Vrijheidsdagen.