Lezing Jan van Aken

Lezing Jan van Aken

Over zijn boek 'Het xoanon'

Informatie

  • Prijs €8,00
  • Locatie Cultura Molenstraat
  • Start donderdag 16 mei 2024 20:00
  • Einde donderdag 16 mei 2024 22:00

Lezing

Bibliotheek

Jan van Aken (1961) is schrijver en docent. Hij schreef onder meer de historische romans De valse dageraad en De ommegang, die beide bestsellers werden. De ommegang werd bekroond met de F. Bordewijk-prijs 2018 en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. In februari verscheen zijn nieuwste roman Het xoanon bij Uitgeverij Querido.

Het xoanon

Als de Grote Oorlog voorbij is, en het Ottomaanse Rijk verslagen, bezetten de grootmachten Constantinopel. Terwijl Wit-Russische vluchtelingen de stad overspoelen en in het oosten van het land een nieuwe oorlog oplaait, begint zich in de chique wijken al de geest van de vrolijke jaren twintig te roeren.
Beaujon, een vrijbuiter met een neutraal paspoort, leidt in dit Constantinopel een comfortabel leven. Te comfortabel, naar zijn zin. Dat verandert als hij betrokken raakt bij een aanslag op een antiek monument, waarbij een voorwerp van onschatbare waarde uit de oudheid zou zijn buitgemaakt. In dit explosieve krachtenveld menen veel groepen en individuen hun voordeel te kunnen doen met dit geheimzinnige xoanon.
Ook de neutrale Beaujon kan zich niet langer afzijdig houden. Maar hij heeft veel hogere ambities dan wat hij ziet als de jacht op een hersenschim.

De pers over Jan van Aken:

  • “Jan van Aken herhaalt wat hij in zijn bekendste roman tot dusver, De valse dageraad, ook al knap deed. Hij kleurt een onbekend tijdperk met huiveringwekkende gebeurtenissen en neemt je op sleeptouw door onbekende steden en landstreken.” – Bert Wagendorp, de Volkskrant
  • “Gedetailleerd, levendig en zeer fysiek roept Van Aken de vierde eeuw op.” – Arie Storm, Het Parool
  • “Met De valse dageraad heeft Jan van Aken zijn magnum opus geschreven, een roman met epische allure.” – Graa Boomsma, De Groene Amsterdammer

Deze lezing wordt georganiseerd samen met Boek en Buro uit Ede, die deze avond ook aanwezig is met de boeken van Jan van Aken. Koop een boek en laat hem gelijk signeren!