In gesprek met Daniël van den Bos

In gesprek met Daniël van den Bos

Informatie

  • Locatie Cultura Molenstraat
  • Start dinsdag 18 februari 2025 20:00
  • Einde dinsdag 18 februari 2025 22:00
Gratis, aanmelden via formulier

Lezing

Bibliotheek

In een Israëlisch archief stuit schrijver en rechtsgeleerde Daniël van den Bos op een document van de Nederlands-Joodse kamparts Isaac Cohensius. Het zijn herinneringen aan drie jaar concentratiekampen, geschreven in 1946 en 1947. De Edese schrijver wordt erdoor geraakt, en bundelt de aantekeningen tot een boek. Het resultaat is Kampdokter: ‘een rondleiding door de hel met een hoopvolle les’. Op 18 februari gaat Daniël van den Bos in gesprek met Rik Winsemius, manager van de bibliotheek, over Kampdokter. 

Kort na zijn afstuderen werd Cohensius in 1942 gedeporteerd en als kamparts tewerkgesteld in werkkampen rond Auschwitz. Zijn getuigenis laat op indringende wijze zien hoe gevangenen onder het regime van ‘vernichtung durch arbeit’ (vernietiging door arbeid) moesten overleven. Terwijl hij worstelde met morele dilemma’s en de verschrikkingen om hem heen, probeerde hij als arts te redden wat mogelijk was.

Kampdokter biedt een unieke en menselijke blik op een onderbelicht deel van de Holocaustgeschiedenis. Mis dit bijzondere gesprek niet! We organiseren deze avond samen met Boek & Buro. Zij zijn aanwezig met een boekentafel, zodat je je boek meteen kunt laten signeren. De avond is gratis, je hoeft je alleen maar aan te melden door onderstaand formulier in te vullen.

Ja, ik wil graag naar de avond met Daniël van den Bos

Aanmelden lezing Daniel vd Bos
Met hoeveel mensen kom je naar de lezing?

Over Daniël van den Bos

Daniël van den Bos (Velp, 1952) studeerde rechten in Utrecht, waarna hij zijn militaire dienstplicht alternatief vervulde in de oecumenische, internationale nederzetting Nes Ammim. Dit is tot op de huidige dag een project van dialoog tussen Joden en christenen, Israëli’s en Palestijnen. Hier ontwaakte zijn belangstelling voor de joodse religie, geschiedenis en cultuur. Vervolgens werd hij docent recht voor verpleegkundigen en hulpverleners aan de Hogeschool in Ede. Daarnaast legde hij zich toe op het schrijven. Zijn eerste roman over de gevolgen van pesten verscheen in 2000: ‘De Binding’, in 2010 heruitgegeven als ‘Weerloos’. In 2011 zag de roman ‘Baggergoud’ het licht, een boek over een rampzalig goudtransport in de Tweede Wereldoorlog waar de familie van de schrijver ook een rol bij speelt. Na zeven jaren onderzoek presenteerde hij in 2019 in de Arnhemse synagoge de Joodse familiekroniek ‘Gezagsgetrouwe Vredelievende Belastingbetalende Medeburgers. Meteen hierna ontstond zijn contact met nabestaanden van de Joodse arts Isaac Cohensius, uiteindelijk resulterend in het boek ‘Kampdokter’.”