Expositie: Childhood

Expositie: Childhood

PLAN XX

Informatie

  • Locatie Cultura Molenstraat
  • Start donderdag 7 september 2023 09:00
  • Einde zondag 5 november 2023 20:00
Archief

Beeldende vorming

Galerie

Van 7 september tot en met 5 november exposeert het kunstenaarscollectief PLAN XX in de galerie van Cultura. Dit collectief is opgericht in 2019 en bestaat uit vier kunstenaars: Jacqueline van Bergeijk, Irene van den Bos, Marleen Leysen en Thea Vos.

De kunstenaars vinden elkaar in de manier waarop ze in het leven staan en hun levenshouding vertalen naar tekeningen, schilderijen, textiele kunst en installaties. Ze werken vanuit een sterke, innerlijke betrokkenheid bij de wereld. Ze willen de ontwortelde of zoekende mens en het tijdgewricht waarin hij leeft begrijpen. Compassie is hierin de gemeenschappelijke deler. Harde thema’s worden met zachte hand aangepakt, het werk is niet schreeuwerig.

Gastcurator Elise Huijberts volgt verschillende kunstenaars van het collectief al langer. Ze was blij verrast toen de kunstenaars vorig jaar hun eerste gezamelijke expositie hadden. Vervolgens is het idee ontstaan om in Cultura hun tweede gezamenlijke tentoonstelling te houden, onder de titel Childhood. De vier kunstenaars blikken terug naar het individuele verleden om hun heden beter te begrijpen.  Ze gebruiken eigen beeldmateriaal uit de oude doos, maar ook beelden uit de media.

Aan de expositie is een interactieve audiovisuele installatie toegevoegd van Nikkie Loef. Deze installatie, ‘Vraagstuk: Zorg en Liefde’, is een persoonlijk en kritisch portret over haar niet alledaagse gezin. “De vragen en kritieken die gepaard gingen met het hebben van een ongebruikelijke gezinsconstructie, dwongen mij na te denken over hedendaagse normen, aannames en verwachtingen van het gezin, moederschap en zorg.”

Feestelijke afsluiting

Op zondag 5 november is er een feestelijke afsluiting van de expositie. Om 15.00 uur ben je van harte welkom in de galerie van Cultura. De kunstenaars zijn aanwezig en vertellen je graag meer over hun werk.