Expositie: Groentegroei

Expositie: Groentegroei

Informatie

  • Locatie Cultura Molenstraat
  • Start vrijdag 10 mei 2024 10:00
  • Einde zondag 30 juni 2024 17:00
Gratis

Galerie

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 30 juni 2024 ben je welkom om deel te nemen aan een unieke ervaring in Cultura. Onder de noemer “Groentegroei” presenteren we letterlijk een groeiende expositie, waarin kunstenaars Cobi van de Kuit, Dirk Schlebusch en Remco de Kluizenaar kunst en de voedseltransitie laten samenkomen.

De wereldwijde voedselproductie staat onder druk. Ons huidige systeem kampt met overproductie, uitputting van grondstoffen en een groeiend probleem rondom stikstofuitstoot. Gelukkig zijn er genoeg ideeën om oplossingen te vinden voor deze uitdagingen. Van bescheiden initiatieven tot grootschalige veranderingen – soms zelfs met een utopisch tintje. De expositie “Groentegroei” belicht deze ontwikkelingen op een kunstzinnige en verrassende manier.

Wat kun je verwachten:
  • Groeiboog: Stap binnen in de voedseltoekomst met dit participatiekunstwerk van Cobi van de Kuit en Dirk Schlebusch. Een imposante boog van drie meter hoog, gemaakt van tachtig hergebruikte kratjes uit de aardbeienteelt, waarin biologische groenten worden opgekweekt. De boog staat symbool voor de transitie, je loopt van de huidige naar de nieuwe voedselketen. Het groeilicht bovenin simuleert het zonlicht, waardoor de groenten gedurende de expositie steeds verder groeien. Aan het einde van de expositie kunnen we samen oogsten, proeven en genieten van het eetbare groen.
  • Boviphone & Aqualentiphone: Maak de eiwittransitie hoorbaar met deze twee muziekinstrumenten van Remco de Kluizenaar. Laat je meevoeren in een inspirerend verhaal waarin de ontwikkeling van deze instrumenten symbool staat voor vlees- en zuivelvervangers. Hoe klinkt de essentie van de koe en hoe vertaalt zich dit naar geluiden geproduceerd door eendenkroos?
  • Algenlicht: Het kunstwerk ‘Algenlicht’ van Dirk Schlebusch geeft je een nieuwe perspectief op zeewier. Ontdek de veelzijdige toepassingen van zeewier, van voedselbron tot natuurlijk alternatief voor plastic. In Algenlicht worden drie kleuren zeewiervellen voor de verlichting geplaatst. Zo schijnt er over de hele expositie een nieuw natuurlijk zachter licht.
  • Groeiklank: Ontdek hoe planten geluid maken met deze kunstwerken van Cobi van de Kuit en Dirk Schlebusch. Luister naar de ultrasone geluiden van planten, ervaar het bekende geluidsfenomeen van explosief groeiende bloemkolen en geniet van livemuziek gecreëerd door elektrische geleiding van aardbeien.
  • Grote Groenten: Met ‘Grote Groenten’ wil Cobi van de Kuit laten zien hoe mooi bijzonder en lekker groenten zijn als je ze met je eigen handen laat groeien. Deze serie dubbel vergrootte groenten van gedroogde bladeren, vilt en andere materialen laten je zien hoe elk detail ontstaan is.
Locatie en tijd

De expositie “Groentegroei” vindt plaats in de galerie van Cultura van vrijdag 10 mei tot en met zondag 30 juni 2024. Op zaterdag 1 juni, tijdens CulturaFest, geven Remco de Kluizenaar en Dirk Schlebusch om 11.00 en 14.00 uur een rondleiding langs alle kunstwerken. De rondleiding duurt ongeveer driekwartier en is inclusief muzikale performance. Mis deze unieke kans niet om de toekomst van voedsel te ervaren door de lens van kunst en innovatie.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ede, Harkes Tuincentrum, AERES en vrijwilligers.